2015. november 18., szerda

SÜTŐTÖKÖS KENYÉR

Hozzávalók:
  • 1 közepes sütőtök tök (kb. 900 g)
  • 2 csomag szárított élesztő (2*g g)
  •  450 g tönkölybúzaliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 2 tk só
  • 3 tk tökmagolaj
  • 50 g tökmag

A sütőtököt kockára vágjuk, kevés vízzel puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd pürésítjük. Keverjük össze a lisztet, a sót és az olajat, adjuk hozzá az élesztővel elkevert tökpürét. Kézzel gyúrjunk belőle tésztát. Ha kemény, adjunk hozzá kevés vizet. Gyúrjunk bele 40 g tökmagot.
Kb. 40 percig kelesszük, majd gyúrjuk át, és formázzunk belőle cipót. Sugár alakban vagdossuk be, kenjük meg vízzel, és szórjuk meg a maradék tökmaggal. Hagyjuk kelni még 15 percig.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 160 fokra és süssük még kb. 40 percig. Akkor van kész, amikor megkopogtatva olyan hangot ad, mintha üreges lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése