2015. december 12., szombat

RAKOTT KARALÁBÉ

Hozzávalók:
  • 500 g darálthús (legfinomabb pulykából)
  • 1 kis fej hagyma
  • 500 g karalábé kockákra vágva
  • 200 g barnarizs
  • szárított zöldfűszerek
  • só, bors
  • kókuszzsír
  • kb. egy nagy pohár tejföl

A kockákra vágott karalábét párolóbetéten megpároljuk, így lesz finom puha, és nem is puffaszt annyira. 
A hagymát apróra vágjuk és kevés kókuszzsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
A rizst kevés kókuszzsíron megpirítjuk, sózzuk, fűszerezzük. 6 dl vizet öntünk rá, és keverés nélkül készre főzzük (amíg be nem szívja az összes vizet).
Amikor minden összetevő kész, egy magasabb jénai tálba rétegezzük a következő sorrendben: rizs, hús, karalábé, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk sóval és zöldfűszerrel. Erre jön a következő réteg, és így tovább. Én három réteget szoktam rakni. A tetejére tejföl és só kerül.
200 fokos sütőben addig sütjük, amíg láthatóan el nem kezd forrni a víz a tűzálló tál aljában, utána elzárjuk, és hagyjuk a sütőben langyosra hűlni. Másnap, melegítve is nagyon finom. 
Szoktam készíteni zöldbabból, kelbimbóból, karfiolból, gyakorlatilag bármiből jó.

Forrás: Viola Zita receptje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése